În conformitate cu cele mai înalte standarde de etică în afaceri,LITIND S.R.L. a implementat proceduri specifice de conformare la regulile de concurențăcu scopul de a susține angajamentul ferm al companieide a derularelațiile sale de afaceri în strictă și deplină concordanță cu normele relevante în materie.
PERSOANELE VIZATE:
Normele de concurență se aplică tuturor întreprinderilor, indiferent de dimensiunea acestora.
LEGISLAȚIERELEVANTĂ:
- Legea concurenței nr. 21/1996, rep. cu modificările ulterioare:
Art. 5 (Înțelegeri anticoncurențiale): “(1) Sunt interzise orice înţelegeri între întreprinderi, decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care:
a) stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare;
b) limitează sau controlează producţia, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investiţiile;
c) împart pieţele sau sursele de aprovizionare;
d) aplică, în raporturile cu partenerii comerciali, condiţii inegale la prestaţii echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial;
e) condiţionează încheierea contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestaţii suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanţele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte”.
Art. 6 (Abuzul de poziție dominantă): “(1) Este interzisă folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziţii dominante deţinute pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia. Aceste practici abuzive pot consta în special în:
a)impunerea, direct sau indirect, a preţurilor de vânzare sau de cumpărare sau a altor condiţii de tranzacţionare inechitabile;
b)limitarea producţiei, comercializării sau dezvoltării tehnice în dezavantajul consumatorilor;
c)aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial;
d)condiţionarea încheierii contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestaţii suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanţele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte”.
- Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE):
Art. 101 TFUE(Înțelegeri anticoncurențiale):“(1) Sunt incompatibile cu piaţa internă şi interzise orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi şi orice practici concertate care pot afecta comerţul dintre statele membre şi care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei în cadrul pieţei comune şi, în special, cele care:
(a) stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare;
(b) limitează sau controlează producţia, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investiţiile;
(c) împart pieţele sau sursele de aprovizionare;
(d) aplică, în raporturile cu partenerii comerciali, condiţii inegale la prestaţii echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial;
(e) condiţionează încheierea contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestaţii suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanţele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte”.
Art. 102 TFUE (Abuzul de poziție dominantă): “Este incompatibilă cu piaţa internă şi interzisă, în măsura în care poate afecta comerţul dintre statele membre, folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziţii dominante deţinute pe piaţa internă sau pe o parte semnificativă a acesteia.
Aceste practici abuzive pot consta în special în:
(a) impunerea, direct sau indirect, a preţurilor de vânzare sau de cumpărare sau a altor condiţii de tranzacţionare inechitabile;
(b) limitează producţia, comercializarea sau dezvoltarea tehnică în dezavantajul consumatorilor;
(c) aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial;
(d) condiţionarea încheierii contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestaţii suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanţele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte”.
CONSECINȚELE ÎNCĂLCĂRIIREGULILOR DE CONCURENȚĂ:
amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală realizată în exercițiul financiar anterior sancționării
Autoritățile de concurență au dreptul de a solicita orice fel de documente şi informații şi pot desfăşura inspecții inopinate în orice spatiu, teren sau mijloc de transport deținut legal sau utilizat în activitatea companiei, inclusiv la domiciliul, terenurile sau mijloacele de transport aparținând conducătorilor, administratorilor, directorilor şi altor angajați.
Toate companiile au obligația de a coopera cu autoritățile de concurență.Nesocotirea acestei obligații poate fi sancționată cu amendă (de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totală conform legii naționale, de până la 1% din cifra de afaceri totală conform legislației Uniunii).